Strona główna Nalewka ze śliwek węgierek

Nalewka ze śliwek węgierek

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
msewka - Przepis na: Nalewka ze śliwek węgierek offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 593
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Nalewka ze śliwek węgierek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Potrzebny jest balon do wina i dużo cierpliwości.No i nie jest to tania nalewka,można zrobić mniejszą ilość.


trudność: średne
czas:

Nalewka ze śliwek węgierek - SKŁADNIKI:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 4,5 l spirytusu
  • 4 l wody przegotowanej i wystudzonej
  • 1,5 kg cukru
  • 2 laski wanilii
  • 4 cukry waniliowe (z prawdziwą wanilią)
  • skórka cytrynowa (z 6 cytryn)
  • pół szklanki brandy lub koniaku

Nalewka ze śliwek węgierek - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i wpestkowane śliwki wsypać do balona,wrzucić 2 garści pestek ze śliwek dla dodania lekkiej goryczki.Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce.Po ok.2-3 tygodniach odlać płyn a śliwki usunąć.Raczej ciężko je do czegoś wykorzystać,gdyż są bardzo gorzkie.Do wody wsypać cukier,cukier waniliowy i wydrążony miąższ z laski wanilii a także skórkę otartą z cytryn.Zagotować mieszając ,aż otrzymamy gęsty syrop.Przecedzić i ostudzić.Wlać do spirytusu,dolać brandy lub koniak.Można trzymać w zamkniętym balonie lub porozlewać do butelek.Wstawić w ciepłe,ciemne miejsce conajmniej do świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej smakuje po upływie ok.roku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nalewka ze śliwek węgierek (strona 1 z 1)  
iwi69

iwi69
offline

2009-12-15 09:15
Taka naleweczka ......:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Jarski pasztet z dynią Konfitura z aronii i śliwek Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami
Kurczak w sosie brokułowym podany z ryżem Jesienny kompot dyniowo - jabłkowy Domowe hamburgery
Lniane ciasteczka Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami Kruche pyszności
Jeżyny Eli pod jajeczną pianką Jesienne ciasto Cynamonowiec z porzeczkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane