zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Napoleon Ireny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciastka, które zawsze przynosiła do nas koleżanka babci

Napoleon Ireny

Składniki:

Napoleon Ireny

 

 

  • Masa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Napoleon Ireny
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, oraz dolewamy śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na w miarę równy prostokąt. następnie wysmarowujemy go masłem i składamy w kształt koperty. Potem wałkujemy jeszcze kilka razy i wkładamy na noc do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy parzystą liczbę jednakowych placków (można powycinać foremkami). Pieczemy ok. 10 minuty w temp 170 C. 

Przygotowujemy krem. Gotujemy mleko. Ubijamy jajka z białym cukrem, oraz z cukrem waniliowym. Nieustannie ubijając zalewamy wrzącym mlekiem. Dalej ubijamy tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy powoli dodając zimną masę. Wypieczone placki przekładamy gotową masą, a wierzch posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem.