Napoleonka

kiwi - Przepis na: Napoleonka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1064
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Napoleonka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 15

Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.


trudność: średne
czas:

Napoleonka - SKŁADNIKI:

  • ciasto
  • śmietana 1/2 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • krem
  • mleko 1 litr
  • mąka 1 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • żółtka 2 szt

Napoleonka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor. Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Napoleonka (strona 1 z 1)  
yiolo

yiolo
offline

2009-05-25 11:02
Mniam mniam super!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-05-25 18:21
Spróbuj dodać zamiast zwykłej mąki krupczatki.Smak jest jeszcze lepszy.
Skomentuj
Oceń:
0
m@nuel@

m@nuel@
offline

2009-06-02 23:58
Ciasto upiekłam wg Twojego przepisu i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super. Takie maślane i w smaku powiedziałabym, przypomina ciasto francuskie. Widać oddzielające się warstwy. Krem zrobiłam z przepisu na innej stronie. Chciałam tylko powiedzieć, że u Ciebie brakuje w składnikach cukru, zapewne ma być szklanka bądź 1,5. Ale lepiej dopisać. Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
tysia

tysia
offline

2009-06-05 19:51
Po prostu bardzo lubię napoleonki,zawsze kupuje w cukierni.
Teraz spróbuje sama upiec z Twojego przepisu, pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
bobasek7

bobasek7
offline

2009-11-16 22:32
Przygotowuję się do zrobienia tego ciasta jak mi wyjdzie dam znać ...na razie ślinka mi cieknie na sam widok tych pyszności :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto z bakaliami Szarlotka najlepsza z najlepszych Babka z nutą mango i wanilii
Wieniec kukurydziany z wiśniami Krucha tarta chałwowa Świąteczne poduszki drożdżowe
Nieład artystyczny Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami Drożdżowe serca z makiem
Ciasto kawowo-malinowe z galaretką Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i owocami Pyszna szarlotka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane