kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

Napoleonka

Składniki:

Napoleonka

Sposób przygotowania:

Napoleonka

Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor. Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.