jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Napoleonka z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Napoleonka z pysznym kremem i gruszkami to rarytas uwielbiany przez dzieci

Napoleonka z gruszkami

Składniki:

Napoleonka z gruszkami

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 1 kostka masła
  • sól- szczypta
  • KREM:
  • 2 szklanki mleka
  • 4żółtka
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 gruszki
  • sok z 1 cytryny
  • DEKORACJA:
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Napoleonka z gruszkami
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło pokrojone w piórka. Wlać 5 łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć, rozwałkować na placek, złożyć w kopertę, ponownie rozwałkować.

Czynność powtarzać kilka razy.

Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodać mąkę, wymieszać.

Mleko zagotować, wlać do żółtek, podgrzewać mieszajac, aż krem zgęstnieje, kremu nie wolno zagotować, wystudzić. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować.

Dużą płaską blachę do pieczenia zwilżyć wodą, ułożyć na niej placki jeden obok drugiego, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 25 minut w temp. 250 stop. C.

Wyjąć, wystudzić.

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cienkie cząstki, skropić sokiem z cytryny.

Jeden placek ciasta posmarować niewielką ilością kremu, rozłożyć na nim połowę owoców, posmarować kremem, przykryć drugim plackiem.

Połowę pozostałego kremu wyłożyć na drugi placek, na wierzchu ułożyć pozostałe owoce, posmarować resztą kremu, przykryć trzecim plackiem.

Posypać cukrem pudrem.

Przed podaniem ostrym nożem pokroić ciasto na równe porcje.

Tagi:

ciasto