kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

SUPERPRZEPIS

Neapolitańskie portobello z masełkiem ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zbliża się weekend majowy, a tym samym rozpoczniemy sezon grillowy. Mam dla Was pyszną propozycję, która urozmaici mięsne menu.

Neapolitańskie portobello z masełkiem ziołowym

Składniki:

Neapolitańskie portobello z masełkiem ziołowym

 

  • 4 pieczarki portobello
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • kulka mozarelli (125 g)
  • 2 kiście pomidorków koktajlowych
  • masełko ziołowe:
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łodyżki świeżego kopru i natki pietruszki
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Neapolitańskie portobello z masełkiem ziołowym

Przygotowanie masełka ziołowego

Neapolitańskie portobello z masełkiem ziołowym
Masełko ziołowe wzbogaci smak pieczarek,mozesz go również użyć do steków

Miękkie masło przełóż do głębokiej miski. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.

Przypraw sola i pieprzem według uznania i zmiksuj mikserem do połączenia się składników.

Masełko wyłóż na kawałek pergaminu, zawiń i uformuj wałek, oba końce pergaminu skręć aby nadać pożądany kształt.

Masełko schładzaj przez co najmniej kwadrans. gotowe masełko odwiń z pergaminu i krój w cienkie lub grube plasterki.

Przygotowanie pieczarek

Neapolitańskie portobello z masełkiem ziołowym
Pieczarki owiń paskami folii aluminiowej, dzięki temu unikniesz nadmiernego spalenia

Pieczarki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij nóżki. Oprósz pieczarki sola i pieprzem. Pomidorki umyj pod bieżącą wodą i przekrój na połówki.

Ułóż po plastrze prosciutto na każdej pieczarce. Następnie poukładaj pomidorki koktajlowe i porwaną na małe kawałki mozarellę.

Każdą pieczarkę owiń paskiem folii aluminiowej. Ułóż pieczarki na rozgrzanym grillu (tradycyjnym lub elektrycznym) i piecz przez 20-30 minut.

Przed podaniem na każdej pieczarce ułóż po plasterku masełka ziołowego.