blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Neapolitańskie paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Neapolitańskie paszteciki

Składniki:

Neapolitańskie paszteciki

 

Sposób przygotowania:

Neapolitańskie paszteciki
Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieść ciasto. Odstawić na 20 min. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cielęcinę, wlać 4-5 łyżek wody, przyprawić solą. Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. Pieczarki oczyścić, umyć. Szynkę i pieczarki drobno pokroić, wrzucić do cielęciny. Wymieszać. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni, dodać mąkę, podsmażyć. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, przyprawić pieprzem, oregano i solą. Dodać żółtko, wymieszać. Sos wlać do rondla z mięsem i pieczarkami. Dokładnie wymieszać. Zagotować wodę. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować przez 7 min. Odcedzić. 5 łyżek keczupu wlać do żaroodpornej formy. Kawałki ciasta smarować farszem, zwijać w rolki, układać w formie. Na wierzch wyłożyć 3-4 łyżki keczupu i pozostały farsz. Przykryć plastrami mozzarelli, posypać wiórkami masła. Zapiekać 15 minwtemp. 200° C.