pawelboy

pawelboy

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Necówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie na świąteczny stół.

Necówka

Składniki:

Necówka

 

  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego ( może być z wołowym )
  • 25 do 30 dkg polędwicy wieprzowej
  • 2 całe jajka
  • 3 lub 4 ząbki czosnku
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • odrobinę chili

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Necówka
Do mięsa mielonego dodajemy całe jajka, czerstwą bułkę ( wcześniej bułkę moczymy w wodzie lub mleku), rozdrobniony czosnek i przyprawy do smaku ( ja robię na ostro ). Wyrabiamy mięso z w/w składnikami, aż zrobi się jednolita masa. Z masy robimy wałek do którego wkładamy przyprawioną wcześniej polędwiczkę. Tak przygotowaną necówkę wkładamy do formy z blaszki lub siatki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200st.C ) i pieczemy 90 min. Smacznego.