milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Nerki w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nerki w sosie chrzanowym podajemy z ziemniakami

Nerki w sosie chrzanowym

Składniki:

Nerki w sosie chrzanowym

 

  • 6 nerek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • mały seler korzeniowy
  • pietruszka
  • sól
  • Składniki na sos:
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • pół łyżki mąki
  • kilka kropli soku z cytryny
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Nerki w sosie chrzanowym
Nerki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wycinamy biały miąższ. Trzykrotnie obgotowujemy, za każdym razem w świeżej wodzie. Do ostatniej wody dodajemy pokrojone warzywa, oprószamy solą, gotujemy do miękkości. Ostudzamy i kroimy. Przygotowujemy sos: półtorej szklanki wywaru z gotowania nerek mieszamy z chrzanem i mąką, gotujemy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy nerki i podgrzewamy.

Tagi:

sosy