gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Nerki wieprzowe w sosie porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowane nerki wieprzowe w sosie porowym podaję na obiad z ziemniakami i surówką. Polecam...

Nerki wieprzowe w sosie porowym

Składniki:

Nerki wieprzowe w sosie porowym

 

  • 4 nerki wieprzowe
  • 1 mały por
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 serek topiony typu gouda (100 gram)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Nerki wieprzowe w sosie porowym

ETAP 1:

Nerki wieprzowe w sosie porowym
Wymoczone nerki gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Nerki wieprzowe oczyszczamy z moczowodów i moczymy w wodzie ok 4 godzin (zmieniając wodę co godzinę). Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej do miękkości. Odcedzamy je i studzimy, po czym kroimy w małe kawałki.

ETAP 2:

Nerki wieprzowe w sosie porowym
Drobno posiekany por podsmażamy ok. 10 minut.

Por drobno siekamy i przekładamy do rondelka. Podsmażamy ok. 10 minut na oliwie.

ETAP 3:

Nerki wieprzowe w sosie porowym
Do pora dodajemy pokrojone na kawałki nerki.

Następnie dodajemy pokrojone nerki i dalej przez chwilę podsmażamy.

ETAP 4:

Nerki wieprzowe w sosie porowym
Serek topiony rozpuszczamy w bulionie mieszając.

Sos: W bulionie rozpuszczamy serek topiony. Następnie sos zagęszczamy mąką wymieszaną z małą ilością wody.

ETAP 5:

Nerki wieprzowe w sosie porowym
Sos serowy wlewamy do nerek i pora, mieszamy.

Sos wlewamy do nerek i pora. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 10-15 minut. Gotowe danie wykładamy na półmisek. Podajemy z ziemniakami.


Tagi:

pory