iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Niby bajaderka na waflach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to deser na wzór bajaderki do którego wykorzystał kawałek babki w której zrobił mi się zakalec.

Niby bajaderka na waflach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niby bajaderka na waflach

 

  • 30 dag upieczonego ciasta babkowego lub biszkoptowego
  • 25 dag serka śmietankowego
  • 3 czubate łyżki nutelli
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki gorącej herbaty+kilka kropli aromatu rumowego
  • 2 łyżki rumu
  • Dodatkowo:
  • 3 suche wafle- andruty
  • 1/2 słoika nutelli
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Niby bajaderka na waflach
Serek śmietankowy utrzeć z 3 łyżkami nutelli dodać do niego rozkruszone ciasto ja wykorzystałam resztki babki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz odsączone rodzynki wcześniej namoczone w herbacie z dodatkiem aromatu rumowego, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać rum.Wafel posmarować połową nutelli przykryć drugim i na nim rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć całą masę z ciasta i bakali na niej rozsmarować resztę dżemu i przykryć trzecim suchym waflem na deser położyć deseczkę i obciążyć, odstawić do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem posmarować resztą nutelli i ozdobić.
Niby bajaderka na waflach
do serka dodać krem nutelle i utrzeć
Niby bajaderka na waflach
następnie dodać rozkruszone ciasto i resztę składników
Niby bajaderka na waflach
na przełożone wafle wyłożyć całą masę serowo bakaliową
Niby bajaderka na waflach
na koniec deser posmarować resztą nutelli

Tagi:

ciasto