iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Niby gołabki z papryki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niby tak samo, a jednak inaczej. Danie wygląda bardzo ładnie i smakuje tak jak wygląda.

Niby  gołabki  z papryki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Niby gołabki z papryki

 

  • 5-6 sztuk ładnej i kształtnej papryki
  • 1 woreczek ryżu
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 marchew

Sposób przygotowania:

Niby gołabki z papryki
Ugotować ryż i ostudzić, połączyć go z mięsem mielonym, pokrojoną w kostkę cebulą i podsmażona na margarynie oraz zieloną pietruszką, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć delikatnie górę i dół z papryk, przeciąć tak, aby powstał pasek z papryki. Na środku paska położyć porcję ryżu i zwinąć jak roladkę (łączenie ma być na górze i delikatnie zachodzić jedno na drugie) .Ułożyć w płaskim garnku, posypać na górze marchewką pociętą w zapałkę, podlać 1 szklanką wody wymieszana z jarzynką i przecierem pomidorowym, przykryć i dusić około 30 min lub zapiec w piekarniku. Powstały sos można zabielić śmietaną.
Niby  gołabki  z papryki
Z papryki odciąć dół i górę oraz rozciąć tak, aby powstał pasek
Niby  gołabki  z papryki
Zwinięte z nadzieniem paski papryki posypać marchewką.
Niby  gołabki  z papryki
Można zabielić sos który powstał w trakcie duszenia i podać do gołabków