Bagietka

Bagietka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Nie taka zwykła pyra z gzikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyry z gzikiem to moje ulubione danie z kuchni Wielkopolskiej. A teraz w tej nowej wersji jest jeszcze lepsze i dużo zdrowsze!

Nie taka zwykła pyra z gzikiem

Składniki:

Nie taka zwykła pyra z gzikiem

 

  • Jeden średni batat
  • Rozmaryn, papryka ostra, pieprz, sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Składniki na gzik:
  • Ser twarogowy półtłusty 200g
  • śmietana 18% 100g
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka rzodkiewek
  • ząbek czosnku
  • ok. 80g puree z buraczków firmy HORTEX
  • sól i pieprz dla smaku

Sposób przygotowania:

Nie taka zwykła pyra z gzikiem
Przygotować bataty, w tym celu obrać je ze skórki i pokroić w słupki, skropić oliwą z oliwek i przyprawić rozmarynem, papryką ostrą i pieprzem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Przygotować gzik, w tym celu rozdrobnić twaróg widelcem dodać śmietanę, pokrojoną drobno rzodkiewkę i szczypiorek, oraz posiekany drobno czosnek. Dodać puree z buraczków, wszystko razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Upieczone bataty posypać solą i podawać z buraczkowym gzikiem.

Tagi:

sery ser puree