Niedzielna zupa z wołowego ogona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczna aromatyczna zupa z wołowego ogona

Niedzielna zupa z wołowego ogona

Składniki:

Niedzielna zupa z wołowego ogona

 

  • Składniki:
  • 500 gram ogona wołowego
  • włoszczyzna
  • duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • 50-100 surowej wędzonki
  • 7-8 szklanek wody
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Niedzielna zupa z wołowego ogona
Przygotowanie: Umyty ogon kroimy na niewielkie kawałki,obraną włoszczyznę i cebulę w kostkę.W rondlu rozgrzewamy smalec,wrzucamy kawałki ogona,chwilę smażymy na dość silnym ogniu.Dodajemy wędzonkę i pokrojoną włoszczyznę,zrumieniamy.Wkładamy cebulę i mieszając,smażymy 2-3 minuty.Wlewamy gorącą wodę,doprowadzamy do wrzenia,dodajemy sól i pieprz,gotujemy na niewielkim ogniu 2 godziny.Gdy mięso jest miękkie,rosół przecedzamy i lekko odparowujemy ( powinno zostać 5-6 szklanek). Z ogona usuwamy kości,a mięso i wędzonkę kroimy w kostkę,dodajemy do rosołu,zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieloną papryką.W rondelku topimy masło,wrzucamy mąkę,robimy białą zasmażkę.Rozprowadzamy winem,wlewamy do zupy,gotujemy.