goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Niedzielny kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jedna z propozycji nadzienia do kurczaka :)

Niedzielny kurczak

Składniki:

Niedzielny kurczak

 

  • kurczak 1 1/2 kg
  • wątróbka drobiowa 30 dag
  • bułka czerstwa 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • masło 3 łyżki
  • bułka tarta 1/2 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • natka pietruszki 1/2 pęczek
  • mleko
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Niedzielny kurczak
Sprawionego kurczaka oczyszczamy, osuszamy. Nacieramy przyprawami i na około 1 godzinę wstawiamy do lodówki. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy. Wątróbkę oczyszczamy i razem z pokrojoną drobno cebulką podsmażamy na maśle. Studzimy. Do wątróbki dodajemy żółtko, bułkę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz masło - całość miksujemy i łączymy z ubitą pianą z białka. Farszem napełniamy wnętrze ptaka, zszywamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku około 1 godzinę w 190 stopniach.