sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Nieład artystyczny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zwykły a niezwykły sernik na zimno. Dzięki dużej ilości jogurtu ma delikatny smak a kolorowe galaretki dodały mu uroku.

Nieład artystyczny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nieład artystyczny

 

  • 1 l jogurtu naturalnego gęstego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4 galaretki: ametystowa, rubinowa, szafirowa, turkusowa
  • 300 g maślanych ciastek
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 gorzka czekolada
  • 100 ml mleka
  • gwiazdki z białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Nieład artystyczny
Ciastka zgniatamy za pomocą wałka. Dodajemy kakao i mieszamy. Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masą z ciastek wykładamy dno oraz boki tortownicy (średnica 23 cm). Twaróg ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i łączymy w jogurtem. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Masę jogurtowo-serową dzielimy na 4 równe części. Powinno wyjść mniej więcej po 250 ml. Do każdej dolewamy zimną ale płynną galaretkę. Wstawiamy wszystkie masy do lodówki na kilka minut aż częściowo stężeją. Przelewamy je do tortownicy na przemian. Po dwie duże łyżki masy każdego koloru. Z powodu częściowego stężenia nie będą ładnie się rozprowadzały, więc musimy co jakiś czas delikatnie potrząsać tortownicą. Na koniec równamy wierzch łyżką. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Wylewamy na sernik. Zostawiamy na noc w lodówce. Dekorujemy białymi gwiazdkami.
Nieład artystyczny
Jogurt dokładnie mieszamy z półtłustym twarogiem.
Nieład artystyczny
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.
Nieład artystyczny
Ciastka kruszymy, łączymy z kakao i rozpuszczonym masłem.