Nieposklejany makaron- jak to zrobić?

Nieposklejany makaron to od dziś najłatwiejsza rzecz!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Nieposklejany makaron- jak to zrobić?
Pewnie nie raz każdy z nas zastanawiał się jak ugotować makaron, by był wystarczająco miękki i nieposklejany, otóż to bardzo proste.

Przede wszystkim dodawanie odrobiny oleju, oliwy czy jakiegokolwiek tłuszczu, by makaron się nieposklejał to mit. Tak naprawdę nic nam to nie da, a doda tylko kilka kalorii w naszym daniu.Żaden włoch nie doda oliwy do makaronu ! my tez nie musimy :)

Należy dodać szczyptę soli, oczywiście jak ktoś nie dodaje nie musi zacząć tego robić, ale zaleca się dodać chociaż szczyptę lub dwie soli na 1 litr. Co najważniejsze makaron gotujemy w proporcji 100g-1litr wody,200g-2 litry wody i tak dalej.

Posiadając potrzebną nam wiedzę, bierzemy upatrzony makaron.Nastawiamy wodę i dodajemy soli, czekamy aż sie zagotuje, do wrzątku wrzucamy makaron i mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką.

Gotujemy tak długo jak podaje kartonik lub do takiej twardości jak lubimy.Odcedzamy w durszlaku. Jeśli dodajemy go do sosu na patelnie -nie przelewajmy go zimną wodą.Gdy chcemy podać go osobno, z sałatą lub jako przystawka przelejmy go zimną wodą. Ot cała filozofia.