Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 355]

Niespodzianka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dania w cieście francuskim są szybkie, smaczne i powszechnie lubiane. To danie, kryjące w sobie smaczną niespodziankę, nadaje się m.in. na walentynkową kolację.

Niespodzianka w cieście francuskim

Składniki:

Niespodzianka w cieście francuskim

 

  • opakowanie ciasta francuskiego

 

  • podwójna pierś z kurczaka

 

  • 125 g krewetek tygrysich

 

  • cebula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • koncentrat pomidorowy

 

  • oliwa

 

  • oregano

 

  • żółtko jaja

Sposób przygotowania:

Niespodzianka w cieście francuskim
Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.

Pierś z kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paseczki, cukinię kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie plastry.

Warzywa smarujemy oliwą i grillujemy na patelni grillowej, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek, a następnie krewetki i podsmażamy chwilę, posypujemy ostrą papryką w proszku.

Zdejmujemy krewetki z patelni, wrzucamy kurczaka i obsmażamy z dwóch stron.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Robimy sos z koncentratu pomidorowego, oliwy i oregano, smarujemy ciasto.

Kurczaka owijamy plastrami cukinii, kładziemy kurczaka owiniętego cukinią na cieście, na wierzch kładziemy krewetki oraz cebulę z papryką.

Owijamy farsz ciastem, na wierzch kładziemy plastry sera żółtego. Wstawiamy do piekarnika (180 st. C, termoobieg) na 20 minut.

Smacznego!