reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Nietradycyjne gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki z młodej kapusty, smakują zupełnie inne od tych tradycyjnych, najlepiej smakują z sosem pieczarkowym:)

Nietradycyjne gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nietradycyjne gołąbki

 

  • 9 liści kapusty

 

  • 2-3 liście do wyścielenia garnka

 

 

  • 300g dobrej wiejskiej kiełbasy

 

  • 1 średnia cebula

 

  • 1 jajko ( jeżeli lubicie bardziej ścisły farsz to 2 jaja)

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • Sos pieczarkowy:

 

 

 

  • 1 cebula

 

  • 2 kopiate łyżki mąki

 

  • 1 duży ( 100g) serek topiony

 

  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • 4 ziarenka smaku

 

  • 1 łyżkę vegety lub rosołek

Sposób przygotowania:

Nietradycyjne gołąbki
Kapustę trzeba obgotować w wrzątku ( około 1,5- 2 litry wody), ale tylko 5-10 minut, nie wylewamy wody Odcedzamy i schładzamy- potem usuwamy gruby nerw. Ryż gotujemy w większej ilości wody przez 10 minut- odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo kiełbasę ( ściągamy jelito) i razem przesmażamy na 2 łyżkach oleju. Do kiełbasy dodajemy ryż i pozostawiamy do wchłonięcia tłuszczyku i smaku, a następnie do wystudzenia. Do zimnego farszu dodajemy jajko i dość mocno przyprawiamy, całość dobrze wyrabiamy. Na rozłożonych liściach kapusty rozkładamy farsz i zwijamy gołąbki- pierwsze boki, potem zwijamy w rulon, a nadmiar kapusty odcinamy, ale nie wyrzucamy. Na dnie szerokiego garnka układamy kapustę- liście i odcięte części- zalewamy wywarem, dodajemy liście laurowe, vegetę i ziele angielskie kapusty i na małym ogniu gotujemy 25 minut ( kapusta jest al dente, jeżeli wolicie miękką to gotujecie ją 15 minut dłużej) Mimo, że gołąbki z młodej kapusty nie gotują się długo, to mogą się przypalić, a tego nie lubię:) Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w/g uznania, ja wolę większe kawałki, Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy pieczarki i razem smażymy do odparowania wody. Serek topiony rozpuszczamy w szklance wywary z gołąbków. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Zalewamy wodą z gołąbków, serek i cały czas mieszając zagotowujemy, dodajemy pieczarki i razem gotujemy przez 15-20 minut, aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodajemy lubczyk i posypujemy zieloną pietruszką. Gołąbki można przełożyć do sosu i dusić wszystko razem:)
Nietradycyjne gołąbki
Etap 1dodajemy ryż i pozostawiamy do wchłonięcia tłuszczyku i smaku, a następnie do wystudzenia.
Nietradycyjne gołąbki
Etap 2Nadmiar kapusty odcinam, ale nie wyrzucam-tylko wykorzystuję do duszenia
Nietradycyjne gołąbki
Etap 3Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym , ja kroję grzyby dość grubo
Nietradycyjne gołąbki
Etap 4jeżeli lubicie bardziej ścisłe farsze to trzeba dodać jeszcze jedno jajko