zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Nietypowa jarzynowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

nietypowa jarzynowa bo z dodatkiem mieszanki chińskiej

Nietypowa jarzynowa

Składniki:

Nietypowa jarzynowa

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 l wody
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 szk marchewki ze słoika ( domowej pokrojonej w kostkę )
  • 2 szk mrożonej mieszanki chińskiej
  • 1 szk łodyg brokuła ( ugotowanych, pokrojonych i mrożonych )
  • 1/2 szk pokrojonej w kostkę papryki ( mrożonej )
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej części pora
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kucharek w płynie do smaku

Sposób przygotowania:

Nietypowa jarzynowa
Do garnka wlać wodę, włożyć umyte ćwiartki kurczaka i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Potem zmniejszyć ogień, posolić i gotować na bardzo małym aż mięso będzie prawie miękkie. Wywar przecedzić, włożyć z powrotem mięso, dodać ziemniaki oraz mrożone składniki i zieleninę. Gotować do miękkości a następnie dodać odcedzoną kukurydzę, groszek i marchew. Zupę doprawić pieprzem i przyprawą kucharek. Jeszcze chwilę wszystko gotować i wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać, wlać do niej trochę zupy, zahartować zupą śmietanę i wlać do garnka z zupą. Ćwiartki można wyjąć, obrać i mięso wrzucić do zupy lub podać na talerzu albo wykorzystać do innej potrawy. Wymieszać zupę i podawać.