jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Nietypowe gołąbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie gołąbki to świetny sposób na zagospodarowanie czerstwych bułek.

Nietypowe gołąbki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nietypowe gołąbki

 

  • biała kapusta
  • 1/2 kg kiełbasy wiejskiej czosnkowej
  • 2 duże czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Nietypowe gołąbki
Kapustę blanszujemy. Bułki zalewamy wodą, by napęczniały. Cebulę obieramy, siekamy drobniutko. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulkę, dodajemy drobno pokrojoną kiełbasę. Z odciśniętych bułek, kiełbasy, posiekanej drobno papryki (po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych) przygotowujemy farsz. Dodajemy natke pietruszki, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na liście kapusty nakładamy farsz, zwijamy gołąbki. Gołąbki układamy na sicie lub w parowarze i gotujemy w parze około 45 minut. Gołabki podajemy z sosem pomidorowym.
Nietypowe gołąbki
Farsz z czerstwej bułki, kiełbasy przesmażonej na cebuli i papryki.