kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Nigiri sushi z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nigiri jest według mnie najprostszym w wykonaniu rodzajem sushi. Polecam je szczególnie tym, którzy chcą szybko zrobić efektowną i smaczną potrawę, a także smakoszom sushi, który nie przepadają za glonami nori.

Nigiri sushi z łososiem

Składniki:

Nigiri sushi z łososiem

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4/5 szklanki wody
  • 200 gram wędzonego łososia (cienkie płaty)
  • wasabi
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Nigiri sushi z łososiem
Przygotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.

Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Cały ten proces oczywiście można skrócić używając odpowiedniego urządzenia do gotowania ryżu :) Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

Wykonanie sushi: W dłoni formujemy podłużne kuleczki ryżu, smarujemy je odrobiną wasabi i kładziemy na wierzch cienki płat wędzonego lub surowego łososia. Podajemy z dodatkową porcją wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. 

Tagi:

sushi