Nippon cha - rodzaje herbat japońskich

  • 1

Japończycy piją herbatę od czasów antycznych, każdy z nas to wie, ale czy znacie rodzaje pitych tam herbat?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Nippon cha - rodzaje herbat japońskich
Na początku streszczona historia. Herbata została do Japonii sprowadzona z Chin w VI wieku. Na początku była uważana za jedynie lekarstwo, dopiero pod koniec XII wieku zaczęto używać jej jako napój. W Japonii najczęściej pijana jest herbata zielona. Teraz przedstawię gatunki herbat, które w Japonii są pite:

- Sen-cha -herbata ta jest przeznaczona do codziennego użytku. Zaparza się ją w wodzie o temperaturze 50-60*C i czeka około 2-3 minut.

- Ban-cha -jest popularną herbatą w Japonii, jest robiona z przycinanych gałązek owoców herbaty. Wyróżnia sięjej kilka podtypów. Zaparzamy ją wrzątkiem.

- Genmai-cha -to zmieszana ban-cha z prażonym ryżem. Ma lekko ryżowy zapach i smak.

- Hoji-cha -prażona ban-cha. Ma gorzki smak. Zaparza się ją tak samo jak ban-cha.

- Maccha -ta herbata jest używana do tzw. ceremonii herbacianej. Jest w proszku. Jest robiona z listków,które następnie się suszy i robi się z nich proszek. Ma jasny, zielony kolor przyjemny dla oka.

- Gyokuro
- jest to herbata najlepszej jakości, jest bardzo droga. Ma głęboki, zielony kolor. Parzy się ją w temperaturze około 50*C.

Przedstawiłam tylko kilka rodzajów herbat japońskich, ale myślę że przybliżyłam wam ten temat.