Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Niskosłodzony dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To mój pierwszy dżem, na dodatek wyszedł bardzo smaczny. Ograniczyłam ilość cukru, więc jest dużo mniej kaloryczny.

Niskosłodzony dżem truskawkowy

Składniki:

Niskosłodzony dżem truskawkowy

 

  • Na 4 słoiki po 400 ml:
  • 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek
  • 330 gram cukru
  • konfitur-ex

Sposób przygotowania:

Niskosłodzony dżem truskawkowy
Umyte i osuszone truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok. Następnie dodać konfitur-ex i postawić na średnim ogniu. Gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając. Zdjąć pianę i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając cały czas.

Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików. Dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.