SUPERPRZEPIS

Nocny chleb cebulowy

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Nocny chleb cebulowy Więcej zdjęć (5)

Pszenny chleb z dodatkiem dużej ilości podsmażonej cebulki, przygotowany na nocnym zaczynie drożdżowym...

Składniki:

Nocny chleb cebulowy

 

  • Zaczyn:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • Ciasto właściwe:
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Nocny chleb cebulowy
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak zaczyn podwoi swoją objętość, odgazować go. Zaczyn przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia zaczyn wyjąć z lodówki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Ciasto właściwe: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić. Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do sypkich składników dodać nocny zaczyn, rozpuszczone drożdże i przestudzoną cebulę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć je na natłuszczonej, posypanej mąką blasze. Przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem na bochenkach zrobić ostrym nożem ukośne nacięcia. Chleb piec w 250 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec kolejne 35 minut. Upieczony chleb studzić na kratce. 
Nocny chleb cebulowy
Zaczyn przygotowany z mąki chlebowej wody i drożdży.
Nocny chleb cebulowy
Pokrojona w kostkę cebula zrumieniona na oleju.
Nocny chleb cebulowy
Zaczyn rozpuszczone w wodzie drożdże i podsmażona cebula dodane do sypkich składników.
Nocny chleb cebulowy
Uformowane owalne bochenki ułożone na blasze.

Tagi:

ciasto chleb