jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Nogi z kaczki po góralsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W kuchni góralskiej często mięso dusi się pod kapustą kiszoną. Dzięki kwasowi kapuścianemu mięs jest kruche i soczyste.

Nogi z kaczki po góralsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nogi z kaczki po góralsku

 

  • 4 kacze nóżki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Nogi z kaczki po góralsku
Nogi kaczki umyj i osusz. Zepnij skórę razem przy pomocy szpilek do mięsa, by mięso nie wystawało. Na patelni ułóż mięso po czym wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją mąką, dodaj do kapusty. Poduś jeszcze kilka minut. Podawaj Nogi kacze razem z kapustą. 
Nogi z kaczki po góralsku
Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba.