Normandzki chleb jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chleb bardzo ciekawy i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia.

Normandzki chleb jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Normandzki chleb jabłkowy

 

  • Zaczyn:
  • 160 g mąki chlebowej 750
  • 100 g wody
  • 30 g aktywnego zakwasu żytniego

 

Sposób przygotowania:

Normandzki chleb jabłkowy
Składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, oprócz jabłek i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty. Następnie wyrabiamy kolejne 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy ciasto do momentu kiedy owoce będę równomiernie rozmieszczone w cieście. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo. Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Koszyki do wyrastania posypujemy obficie mąką i układamy w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem na 2 godziny. Piekarnik z umieszczonym w nim kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 230 stopni i parujemy. Bochenek przekładamy na łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Tę samą czynność powtarzamy z drugim bochenkiem. 
Normandzki chleb jabłkowy
Chleb jabłkowy w trakcie wyrastania w koszyczku
Normandzki chleb jabłkowy
Chleb jabłkowy tuż po nacięciu przed włożeniem do piekarnika
Normandzki chleb jabłkowy
A tak chleb się prezentuje tuż po upieczeniu