aneczka5455

aneczka5455

Kucharz
[Przepisów: 2]

Norweskie kruche ciasteczka kransekake

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwszy raz spróbowałam je gdy przyjechała moja ciocia z Norwegii. Są to tradycyjne ciasteczka, które robi się tam na święta. Sama spróbowałam je zrobić. Okazały się totalnym wypałem i stały się moim popisowym daniem. Doceniła je nawet moja ciocia.

Norweskie kruche ciasteczka kransekake

Składniki:

Norweskie kruche ciasteczka kransekake

 

  • 250 g migdałów obranych ze skórki( lub już zmielonych)
  • 250 g migdałów ze skórką( lub już zmielonych)
  • 500 g cukru pudru
  • 4 białka

Sposób przygotowania:

Norweskie kruche ciasteczka kransekake

Przygotowanie ciasta

Norweskie kruche ciasteczka kransekake.
Migdały zmielić lub użyć już zmielonych i dodać do masy

Migdały zmielić. Do garnka dać migdały, cukier oraz białka i wszystko dać na ogień. Prażyć je chwile aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia. Gdy masa przestygnie dać do lodówki na 12 godzin.

Pieczenie ciasta

Norweskie kruche ciasteczka kransekake.
Ciasto zrulować i ciąć na średnie kawałki.

Poi 12 godzinach wyjąć ciasto w lodówki . Kule podzielić na częśći i po kolei rulować je. Ucinać małe , podłużne kawałki i układać na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Trzeba sprawdzać bo jeżeli będą za długo i zbyt się zarumienią będą za twarde. Gotowe ciasteczka powinny być lekko miękkie w środku. Można je zamrozić i kiedy najdzie nas ochota zajadać sie nimi.
Smacznego!


Tagi:

ciastka kruche