zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Nototenia smażona na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Polecam tą smaczną rybkę. Ma delikatne mięsko i mało ości. Zajadałam się nototenią nad morzem. Warto ją podać na obiad.

Nototenia smażona na maśle Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Nototenia smażona na maśle

 

Sposób przygotowania:

Nototenia smażona na maśle
Tuszki nototeni oczyszczam dokładnie z łusek, następnie myję i wycinam wszystkie płetwy i resztę wnętrznosci. Osuszam ręcznikiem papierowym. 

Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut ( rybka szybko „łapie” smaki).

Po tym czasie ryby obtaczam w skrobi i smażę na maśle z obydwu stron. 
Nototenia smażona na maśle
Tuszki nototeni oczyszczam dokładnie z łusek
Nototenia smażona na maśle
Osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny
Nototenia smażona na maśle
oprószam solą i pieprzem cytrynowym i odstawiam
Nototenia smażona na maśle
Po tym czasie ryby obtaczam w skrobi i smażę
Nototenia smażona na maśle
rybki smażę na maśle

Tagi:

ryba