Nowa edycja warszatów w szkołach gastromicznych

  • 1

„Dzień z Podravką” edycja druga

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Nowa edycja warszatów  w szkołach gastromicznych
25 kwietnia 2012 roku w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu odbędą się I warsztaty drugiej edycji „Dzień z Podravką”. Tym razem hasło warsztatów brzmi:” Kulinarne podróże z Podravką” Tak jak w poprzedniej edycji warsztaty i konkurs adresowane są do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych.

I warsztaty drugiej edycji już za nami. Bardzo miło nam było przyjechać ponownie do Kościelca. Warsztaty „Kulinarne podróże z Podravką” składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczestnicy poznawali tajniki kuchni z różnych regionów świata.

Wspólnie z Łukaszem przegotowali: antipasto- sałatkę mieszaną ze smażonym świeżym kalmarem i sokiem z limonki, makaron penne ze szparagami z nutą pomidorów z chilli i awokado, Kurczaka po chińsku z warzywami, bambusem w sosie z mleczka kokosowego oraz sushi. Druga część „ Dnia z Podravką” stanowił konkurs! Sześć drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Najlepsi okazali się: Kasia Berlińska, Klaudia Marciniak, Sebastian Dzierzgwa. Tym samym zakwalifikowali się do wielkiego finału.

Mimo, iż dla uczestnicy warsztatów z większością produktów zetknęli się po raz pierwszy; podczas zmagań konkursowych nie bali się ich używać. Wykazali się dużą kreatywnością, śmiało eksperymentowali, tworzyli nowe dla siebie potrawy i smaki.

Do udziału w warsztatach zaprosiliśmy bardzo znanego w okolicy kucharza i restauratora, Pana Arkadiusza Jaskota, który zasiadł z nami w jury konkursu. Bardzo uważnie obserwował zmagania uczestników projektu. Być może już niedługo któryś z uczestników zasili zespół Pana Arkadiusza.

My z Panem Arkadiuszem spotkamy się ponownie już wkrótce, to w jego restauracji laureaci konkursu szkolnego gotować będą swoje popisowe dania dla wszystkich gości.

Firma Fackelmann Polska charytatywnie wsparła główną ideę projektu - zwiększenie praktycznej wiedzy młodych adeptów sztuki kulinarnej na temat nowych trendów kulinarnych, kuchni z różnych regionów świata - skierowaną do szkoły z mniejszych ośrodków, w których jest mniejszy dostęp do nowości kulinarnych ważnych w XXI wieku.