Nowe spojrzenie na ulubione owoce

Jabłka,gruszki,banany,owoce cytrusowe,są dla nas zwykłym towarem,który widujemy na co dzień.Zapominamy,że mają ogromne znaczenie dla zdrowia.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Nowe spojrzenie na ulubione owoce
Większość z nas kojarzy owoce tylko z witaminą C,ale niektóre dostarczają beta-karotenu,który nasz organizm przetwarza na witaminę A,witamin z grupy B,witaminy E i żelaza i cynku.Wybierajmy najświeższe owoce i nie kupujmy ich zbyt dużo na raz.tylko tyle ile damy radę szybko zjeść.Zawartość witamin,w szczególności witaminy C,zależy od świeżości owoców. Arbuz(1 kawałek,ok.200g) Świetnie gasi pragnienie-ponad 90% objętości to woda.Zawiera też karotenoidy,czyli źródło witaminy A oraz 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Banan Ma dużo naturalnego cukru i jest lepszym źródłem energii niż produkty zawierające cukier rafinowany.Dostarczają zarazem witamin B6 i E oraz kwasu foliowego.Banany zawierają również niewielka ilość witaminy C.Jeden banan dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania na potas,który równoważy nasze spożycie sodu i uzupełnia zapasy minerałów,które tracimy z potem. Cytrusy Pomarańcze,grejpfruty,cytryny,limonki,mandarynki,kumkwaty-zawierają mnóstwo składników odżywczych.Są doskonałym źródłem witaminy C-jeden średni lub duży owoc dostarcza dwukrotność dziennego zapotrzebowania,a błona osłaniająca cząstki-flawonoidów i błonnika.Różowy grejpfrut zawiera również beta-karoten. Gruszki Nie maja dużo wartości odżywczych,za to dostarczają sporo energii,ponieważ zawierają więcej kalorii niż jabłka i większość owoców.Gruszki,wbrew powszechnej opinii,są jednym z najłatwiej trawionych owoców.Rzadko mamy na nie alergię,więc często są wykorzystywane w tzw dietach wykluczających. Jabłko Badania wykazały,że jedzenie powyżej 3 jabłek dziennie przez miesiąc obniża stężenie cholesterolu.Zawdzięczamy to błonnikowi i kwercetynie(przeciwutleniacz).Jedzenie jabłek zapobiega również chorobom dziąseł. Jagodowe Swoją barwę zawdzięczają przeciwutleniaczowi zwanemu antocyjanem. Agrest-latem jest doskonałym źródłem witaminy C i rozpuszczalnego błonnika. Czarne porzeczki-to bogate źródło witaminy C.Jedna porcja pięciokrotnie przewyższa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.Dostarczają również potasu,błonnika i witaminy C. Jagody-zawierają przeciwutleniacze i wartości odżywcze podobne to tych,które znajdują się w żurawinach. Jeżyny-maja podobny skład wartości odżywczych co czarne porzeczki,ale jest w nich więcej witaminy E-2,4mg na porcję.To najwartościowsze spośród owoców źródło witaminy E. Truskawki-to znakomite źródło witaminy C.w porcji jest prawie dwukrotność dziennego zapotrzebowania.Zawierają również kwas foliowy. Żurawina-to dobre źródło witaminy C i błonnika.Regularne picie soku żurawinowego pomaga leczyć choroby układu moczowego. Rabarbar-Chociaż w kuchni traktujemy go jak owoc,rabarbar to warzywo.Jest dobrym źródłem potasu. Śliwki-zawierają sporo błonnika i beta-karotenu oraz witamin C i E. Winogrona-bardzo słodkie,są źródłem potasu i miedzi.Te z ciemną skórką dostarczają dużo przeciwutleniaczy,ponieważ są bogate w bioflawonoidy. Wiśnie-kolejne źródło witaminy C.Działają również lekko przeczyszczająco.