Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Nóżki kurczaka pieczone w miodowym piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, rumiane i aromatyczne nóżki z kurczaka, które charakteryzuje soczyste mięsko i chrupiąca skórka. Polecam.

Nóżki kurczaka pieczone w miodowym piwie

Składniki:

Nóżki kurczaka pieczone w miodowym piwie

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • pieprz

Marynata:

  • 1/2 szklanki piwa miodowego
  • 1 saszetka przyprawy do pieczonego kurczaka
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Nóżki kurczaka pieczone w miodowym piwie

Przygotowanie mięsa:

Nóżki kurczaka pieczone w miodowym piwie
Nogi z kurczaka ponacinane od strony skórki i natarte pieprzem

Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem mięso ponacinać nożem od strony skórki i dokładnie natrzeć pieprzem.

Marynowanie mięsa:

Nóżki kurczaka pieczone w miodowym piwie
Nogi z kurczaka w marynacie na bazie miodowego piwa

Składniki marynaty dokładnie wymieszać, wrzucić mięso, natrzeć dobrze marynatą nie omijając miejsc pod skórką. Odłożyć do lodówki na minimum dwie godziny.

Pieczenie mięsa:

Nóżki kurczaka pieczone w miodowym piwie
Nogi z kurczaka w piwie w trakcie pieczenia

Mięso wyłożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!