renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Nóżki z kaczki pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Długi czas marynowania rekompensuje wyśmienity i niepowtarzalny smak mięsa. Polecam na odświętny obiad.

Nóżki z kaczki pomarańczowe

Składniki:

Nóżki z kaczki pomarańczowe

 

Sposób przygotowania:

Nóżki z kaczki pomarańczowe

Etap 1

Nóżki z kaczki pomarańczowe
Mięso z kaczki dokładnie oczyścić i umyć.

Dokładnie umyć i oczyścić nóżki z kaczki. Osuszyć ręcznikiem papierowym.

Etap 2

Nóżki z kaczki pomarańczowe
Wycisnąć sok z 2,5 pomarańczy, dodać sos sojowy, sól, miód i gożdziki.

Przygotować marynatę z sosu sojowego, miodu, soli, goździków i soku wyciśniętego z 2,5 pomarańczy.

Etap 3

Nóżki z kaczki pomarańczowe
Przygotowana zalewą zalać mięso i marynować.

Zalać marynata nóżki i marynować 24 godziny. Można od czasu do czasu obracać mięso.

Etap 4

Nóżki z kaczki pomarańczowe
Po zamarynowaniu przełozyc mięso do brytfanny i piec.

Po 24 godzinach przełożyć mięso do brytfanny, wlać całą zalewę i piec w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach przez ok godzinę, po tym czasie ściągnąć przykrycie i piec jeszcze ok 30 minut.

Etap 5

Nóżki z kaczki pomarańczowe
Po upieczeniu udekorować nóżki plasterkami pomarańczy. Podawać np. z ziemniakami i czerwoną kapustą.

Po upieczeniu wyciągnąć nóżki z piekarnika udekorować plasterkami pozostałej pomarańczy i podawać.