ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

nugat orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

miód jeśli jest scukrzony należy rozgrzać

nugat orzechowy

Składniki:

nugat orzechowy

 

Sposób przygotowania:

nugat orzechowy
orzechy pokroić na paski, wodę zagotować dodać cukier i ocet, ugotować syrop,dodać miód,wygotować razem"do nitki".Z białek ubić pianę,stale ubijając wlewać gorący syrop cienkim strumieniem do piany. ustawić na naczyniu z gotującą się wodą.Ubijać tak długo,aż zacznie się rwać przy trzepaczce.Dodać wanilię i orzechy,starannie wymieszać.Masę wyłożyć na wafel,przykryć drugim,obciązyć.Na drugi dzień krajać ostrym nożem zwilżonym w wodzie