marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Nugat zapiekany.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzechy przebrać,posiekać,rozgrzać miód.Zrobić syrop z wody,miodu,cukru.Gotować na gęsto.Ubić pianę,dodać resztę składników.Zapiekać 10-15 m

Nugat zapiekany.

Składniki:

Nugat zapiekany.

 

  • 5 białek,
  • 40 dkg.cukru,
  • 10 dkg.miodu,
  • 1/4 l.wody,
  • 15 dkg.orzechów laskowych lub migdałów w płatkach,
  • wanilia,
  • 2 kwadratowe wafle.

Sposób przygotowania:

Nugat zapiekany.
Orzechy przebrać,posiekać,miód rozgrzać.Przygotować wrzącą wodę.Z cukru i wody ugotować syrop do 3 stopnia,dodać miód i go-
-tować razem do gęstości 3 stopnia.Ubić pianę,dodając cienkim strumieniem syrop wrzący.Ubijać szybko na parze,aż zgęstnieje.Zdjąć z pary i chwilę ubijać na stole.Potem do piany dodać posiekanych orzechów laskowych i wanilię.Lekko wymiesz-
-ać.Ułożyć wafle na blachach,nałożyć pianę na grubość 2 cm,wyrównać z wierzchu i na bokach,posypać orzechami,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 10-15 min..Piana musi wolno rosnąć i rumienić się na jasnokremowy kolor w przeciwnym razie
szybko zrumieni się i opadnie jak piekarnik jest zbyt gorący.Nugat wyjąć jak ostygnie.Krajać bardzo ostrym nożem.Zamiast orzechów można dać płatków migdałowych.