2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Nugatowy torcik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Torcik powstał zupełnie bez okazji wymyślony w kilka chwil polecam smakuje super a co najważniejsze bez deka margaryny...

Nugatowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nugatowy torcik

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj od "szczęśliwych kur"
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżka ciemnego kakao

 

 

 

  • Poncz:
  • 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki syropu Victoria"s Rum z czekoladą
  • 200 ml wody

 

 

Sposób przygotowania:

Nugatowy torcik
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek ,białka miksujemy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści,następnie dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.

Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszamy łyżką aż do połączenia lub mikserem na najniższych obrotach.Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy tortowej o śr 27 cm wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 min w temp 160* Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i przekładamy na paterę dzielimy wzdłuż na połowę .



Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fix ,następnie wkładamy do kremu masę nugatową ,delikatnie! jeśli nugat jest za twardy lekko rozgrzać go w kuchence mikrofalowej ,lub w kąpieli wodnej.wymieszać ze śmietaną mikserem pod koniec wlać rum i jeszcze raz zmiksować. Orzechy włoskie do kremu zmielić w blenderze.



Poncz: Kawę zalać gorącą wodą ale nie wrzątkiem,zostawić chwilę do przestudzenia ,dosłodzić pudrem i wlać syrop czekoladowo-rumowy. Przełożenie: Jeden płat biszkopta nasączyć połową ponczu ,rozsmarować połowę kremu nugatowego ,na to posypać połową zmielonych orzechów włoskich ,przykryć drugim płatem biszkopta ,znów nasączyć resztą ponczu,rozsmarować na wierzchu krem i boki tortu posypać resztą zmielonych orzechów.



Wstawić do lodówki na około 3 godz aby się schłodził. Podawać z kawą lub herbatą.PYCHA!
Nugatowy torcik
podstawą torcika jest oczywiście biszkopt
Nugatowy torcik
przygotowujemy poncz mielimy orzechy włoskie
Nugatowy torcik
robimy nugatowy krem dodajemy do kremu rum
Nugatowy torcik
i przekładamy torcik kremem po wcześniejszym nasączeniu