LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Nugaty ziołowe z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Super soczyste i chrupiące, aromatyczne kawałki kurczaka.

Nugaty ziołowe z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nugaty ziołowe z kurczaka

 

  • jaja 2
  • sok z ½ cytryny
  • sól, sól ziołowa
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka pietruszki (świeżo posiekana) 1 łyżka
  • filety z piersi kurczaka bez skóry 4 (ok. 250g)
  • zioła ulubione najlepiej świeże np.liście szałwi 8, igły rozmarynu 2 łyżki
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierki po 3 łyżki
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Nugaty ziołowe z kurczaka
Jaja roztrzepać z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i ziołami. Mięso kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w spore kawałki. Marynować 30 minut w jajach wymieszanych z przyprawami i ziołami. Kawałki mięsa wyjąc z marynaty, panierować w mące wymieszanej z tartą bułką i smażyć na złoto z obu stron w gorącym, głębokim tłuszczu. Następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać solą ziołową, wyłożyć na półmisek.
Nugaty ziołowe z kurczaka
Krojenie filetów z piersi kurczaka na nugaty.
Nugaty ziołowe z kurczaka
Marynowanie kawałków mięsa w roztrzepanych jajach z ziołami.
Nugaty ziołowe z kurczaka
Panierowanie zamarynowanych kawałków mięsa.
Nugaty ziołowe z kurczaka
Smażenie mięsnych kawałków w głębokim oleju.