cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Nutella ze śliwek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Połączenie gęstej masy śliwkowej z kakao! Przepyszne czeko - powidła do naleśników, deserów, ciast, kanapek, bądź do wyjadania prosto ze słoiczka ;)

Nutella ze śliwek

Składniki:

Nutella ze śliwek

 

  • 2,5kg śliwek węgierek
  • 1kg cukru
  • 100g kakao
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Nutella ze śliwek
Śliwki wypestkować i przekręcić przez maszynkę. Można także użyć do tego blendera ( jednak masa nie powinna być zbyt gładka, powinna zawierać niewielkie kawałki śliwek).

Masę przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować całość przez około 2 godziny - przez ten czas masa wyraźnie zgęstnieje. Następnie dodać kakao oraz cukier waniliowy i gotować jeszcze około 20 minut.

Gorącą masę przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.