Obalamy mity - tłuste jedzenie i alkohol

Często mówi się, aby podczas spożywania alkoholu dużo i tłusto jeść. Czy aby na pewno jest to dla nas korzystne?

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Obalamy mity - tłuste jedzenie i alkohol
Często mówi się, aby podczas spożywania alkoholu dużo i tłusto jeść. Czy aby na pewno jest to dla nas korzystne?

Otóż - NIE! Owszem, gdy pijemy na pusty żołądek szybciej się upijamy, ponieważ alkohol nie ma konkurencji przy wchłanianiu. Po tłustym posiłku „procenty” nie uderzają nam tak szybko do głowy, co wcale nie oznacza, że mniej alkoholu zostanie przyswojone. Wręcz przeciwnie! Alkohol rozpuszcza tłuszcze i trudniej się wchłania w ich obecności, a ponieważ efekt wypicia alkoholu oddali się w czasie, będziemy pić jego zwyczajnie więcej.

Kombinacja alkoholu i tłustego jedzenia jest zabójcza dla naszej wątroby i jeśli zbyt często zafundujemy jej taką "drogę przez mękę", możemy doprowadzić do jej trwałego uszkodzenia, czyli marskości. Ponadto wypicie dużych ilości alkoholu i zagryzienie jego obfitym, tłustym posiłkiem może doprowadzić do ostrego zapalenia trzustki. Takie połączenie uważane jest za tzw. "błąd dietetyczny".Dlatego polecam na imprezach karnawałowych zrezygnować z tłustych rosołów i smażonych mięs, a postawić na sałatki i lekkie przekąski.