bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Oberiba czyli zupa z kalarepy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wiosna to znak że na naszych stołach w śląskich domach pojawia się obowiązkowa zupa czyli Oberiba - dla reszty świata zupa z kalarepy.

Oberiba czyli zupa z kalarepy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oberiba czyli zupa z kalarepy

 

  • około 1,5 l rosołu, bulionu wołowego (ale moze być każdy), a najlepiej jeśli jest na wędzonych żeberkach
  • 2 duże młode kalarepy
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka liści natki pietruszki, a opconalnie też lubczyk
  • mięso wołowe na którym gotował sie rosół drobno pokrojone

 

Sposób przygotowania:

Oberiba czyli zupa z kalarepy
Do zupy uzywamy zarówno liści jak i głąba kalerepy, ktore najpierw dokładnie myjemy. Kalarepki obieramy z wierzcuh i kroimy w cienkie plasterki. Liście odrywamy z łodyg i rwiemy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy również na cienkie plasterki. Do gotującego się rosołu dodajemy nasze ziemniaki, liście i plasterki kalarepy. Dodajemy natkę pietruszki, a tym razem do zupy trafiły też liście lubczyku. Wszystko razem gotujemy do miekkości. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Na koniec wkrajamy mięso. Zupa gotowa jest do podania, teraz wystraczy się nią rozkoszować. Smacznego.Ps. Pamietać należy żeby stosunek płynu do warzyw był jak 1:2 bo zupa ma być dość gęsta a nie wodnista. Traktujemy ją bardzej nie jak zupa a danie jednogarnkowe. Oczywiscie dla łasuchów można ją okrasić zasmażką i skwarkami ale to juz jest szczyt rozpusty.
Oberiba czyli zupa z kalarepy
Etap 1