dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Obiad z rękawa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zamiast obiadu jednogarnkowego, obiad jednorękawowy;-)

Obiad z rękawa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Obiad z rękawa

 

  • 40 dag szynki
  • majeranek suszony
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • ½ chili
  • tymianek suszony
  • 1 łyżeczka oleju
  • gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Obiad z rękawa
Mięso umyć, osuszyć, wygnieść. Posolić, popieprzyć i omajerankować. Włożyć do foli do pieczenia. Dodać pokrojoną w ósemki dużą cebulę i przekrojone ząbki czosnku. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić na cząstki (ok. 5x2 cm). Chili przekroić, odrzucić pestki, pokroić w paseczki. Warzywa włożyć do miski, posolić, popieprzyć, potymiankować, skropić olejem i wymieszać. Następnie warzywa dołożyć do mięsa, dodać gałązkę rozmarynu i 2-3 łyżki wody. Zamknąć worek (nie zapomnieć o zrobieniu małego otworu), wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę.
Obiad z rękawa
Mięso doprawiam, dodaję cebulę i czosnek.
Obiad z rękawa
Warzywa doprawiam, skrapiam olejem i dokładam do mięsa.
Obiad z rękawa
Wszystko razem zamykam w rękawie do pieczenia.
Obiad z rękawa
Po godzinie pieczenia mam pyszny obiad i mało garów do zmywania;-))

Tagi:

szynka