SUPERPRZEPIS

Obrażone zajączki

  • 6
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Obrażone zajączki Więcej zdjęć (2)

Ciastka można wykonać w dowolnym kształcie, a nawet tylko okrągłe ja zrobiłam zajączki bo wyglądają uroczo i pasują do Wielkanocy.

Składniki:

Obrażone zajączki

ciasto:

krem:

  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 czubatych łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Obrażone zajączki

ETAP 1:

Obrażone zajaczki
Ciasto szybko zagnieść i schłodzić przed wałkowaniem

Masło utrzeć z cukrem do utartego masła dodać mąkę z kakao oraz szczyptę soli, wbić jajko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folie i schłodzić około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na pół.

ETAP 2:

Obrażone zajaczki
Dzięki warstwom papieru nie trzeba podsypywać mąki.

rozwałkować na około 1/2 cm, aby nie dodawać do ciasta dodatkowej mąki w trakcie wałkowania to polecam rozwałkowanie ciasta pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

ETAP 3:

Obrażone zajaczki
Wyciąć dowolny kształt ciasteczek z ciasta.

Przy pomocy foremki wyciąć kształt ciasteczek i ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce.

Piec w temp. 180 st około 10 minut, upieczone ciastka wystudzić.

ETAP 4:

Obrażone zajaczki
Ogonki zrobić z gotowego lukru lub pisakiem lukrowym.

Krem:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem na koniec ucierania dodać mleko w proszku i spirytus, całość jeszcze chwilkę razem ucierać.


Przy pomocy gotowego lukru na połowie zajączków zrobić lukrowy ogonek i odstawić do jego zastygnięcia.

ETAP 5:

Obrażone zajaczki

Przygotowanym kremem posmarować ciastko bez ogonka i przykryć ciastkiem co ma lukrowy ogonek, odstawić na kilka godzin do zastygnięcia kremu i nasiąknięcia jego wilgocią ciastek.