SUPERPRZEPIS

Obwarzanki cynamonowe

         
ocena: 5/5 głosów: 12
Obwarzanki cynamonowe

Obwarzanki cynamonowe- doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Warto je przygotować.

Składniki:

Obwarzanki cynamonowe

Ciasto

Masa cynamonowa

Sposób przygotowania:

Obwarzanki cynamonowe

Przygotowanie ciasta

Obwarzanki cynamonowe
Przygotowuję rozczyn. Mieszam z mąką i pozostałymi składnikami. Zagniatam ciasto.

Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy cynamonowej

Obwarzanki cynamonowe
Masło ucieram razem z cukrem i cynamonem.

Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.

Formowanie obwarzanków

Obwarzanki cynamonowe
Z ciasta formuję wałeczki, zaplatam je i formuję obwarzanki. Smaruję masą cynamonową i piekę.

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.

Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję masą cynamonową. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.