lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

ocet jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy ocet jabłkowy-lepszy niż ten ze sklepu.

ocet jabłkowy

Składniki:

ocet jabłkowy

 

  • obierki z jabłek-dowolna ilość,
  • ciepła przegotowana woda,
  • cukier- 2 łyzki na szklanke wody

 

Sposób przygotowania:

ocet jabłkowy
Duży słoik wyparzamy, napełniamy go obierkami z jabłek( najlepiej z wlasnego sadu).Zalewamy ciepłą i przegotowaną wodą z cukrem.Przykrywamy słoik lnianą ściereczką badz gazą i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe miejsce.
Po 3 tygodniach ocet przecedzamy przez gaze i wlewamy do szklanych butelek badz sloiczkow.
Ocet mozna przechowywac dlugo, ale wazne zeby stał w chlodnym i zaciemnionym miejscu.