Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Ocet z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zrobiony przez siebie ocet będzie "zdrowym" dodatkiem do wielu dań.

Ocet z jabłek

Składniki:

Ocet z jabłek

 

 

  • 1 kg obierzyn i zdrowych odpadków z jabłek
  • 3 dag cukru na l l wody

 

Sposób przygotowania:

Ocet z jabłek
Owoce umyć, usunąć miejsca nadpsute, jabłka obrać, odłożyć obierzyny i łuskwinę, które się zwykle przy krajaniu jabłek odrzuca. Łuskwinę i skórki włożyć do słoja, zalać ciepłą wodą, dodając jej tyle aby zrównała się z powierzchnią obierzyn, dodać cukier. Następnie przykryć słój pokłutym papierem lub szmatką i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ocet sfermentuje, zlać go, odcedzić przez gęstą szmatkę, zlać do butelek, zakorkować i przechowywać w zimnym miejscu.