Oczy carycy

Ciasta « poprzedni | następny »
Katarzyna J. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 664
zdjęcia: 1 z 5
Oczy carycy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo smaczne ciasto, idealne jako dodatek do kawy.


trudność: łatwe
czas:

Oczy carycy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto ciemne:
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl oleju
  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżka octu
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • 1 szkl mocnej kawy

Oczy carycy - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciemne ciasto. Żółtka oraz jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy kakao oraz wlewamy olej. Przygotowujemy jasne ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, olej oraz ocet. Miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem (wym. 20x36cm) wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie oraz cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło zmiksować razem z zimnym budyniem. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Połowę upieczonego ciasta smarujemy połową masy budyniowej, następnie układamy nasączone w kawie biszkopty, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia, następnie smarujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Oczy carycy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
Dyniowe buchty z marmoladą Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią
Lekkie ciasto z malinami Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit
Kakaowo - serowe ciasto Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane