Oczy carycy

Ciasta « poprzedni | następny »
Katarzyna J. - Przepis na: Oczy carycy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 629
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Oczy carycy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo smaczne ciasto, idealne jako dodatek do kawy.


trudność: łatwe
czas:

Oczy carycy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto ciemne:
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl oleju
  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżka octu
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • 1 szkl mocnej kawy

Oczy carycy - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciemne ciasto. Żółtka oraz jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy kakao oraz wlewamy olej. Przygotowujemy jasne ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, olej oraz ocet. Miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem (wym. 20x36cm) wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie oraz cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło zmiksować razem z zimnym budyniem. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Połowę upieczonego ciasta smarujemy połową masy budyniowej, następnie układamy nasączone w kawie biszkopty, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia, następnie smarujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Oczy carycy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto z bakaliami Szarlotka najlepsza z najlepszych Babka z nutą mango i wanilii
Wieniec kukurydziany z wiśniami Krucha tarta chałwowa Świąteczne poduszki drożdżowe
Nieład artystyczny Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami Drożdżowe serca z makiem
Ciasto kawowo-malinowe z galaretką Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i owocami Pyszna szarlotka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane