Oczy carycy

Ciasta « poprzedni | następny »
Katarzyna J.

Złoty Ekspert
Przepisy: 752
zdjęcia: 1 z 5
Oczy carycy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo smaczne ciasto, idealne jako dodatek do kawy.


trudność: łatwe
czas:

Oczy carycy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto ciemne:
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl oleju
  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżka octu
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • 1 szkl mocnej kawy

Oczy carycy - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciemne ciasto. Żółtka oraz jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy kakao oraz wlewamy olej. Przygotowujemy jasne ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, olej oraz ocet. Miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem (wym. 20x36cm) wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie oraz cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło zmiksować razem z zimnym budyniem. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Połowę upieczonego ciasta smarujemy połową masy budyniowej, następnie układamy nasączone w kawie biszkopty, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia, następnie smarujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Oczy carycy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kruszonkowy sernik z ananasem Ciasto Toffi na herbatnikach Sernik marcepanowy
Jabłecznik na białkach Ciasto imbirowe z jabłkami  Placek na oleju  z jabłkami i cynamonem
Ciasto śliwkowe z kruszonką Ucierane ze śliwkami Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Placek niebo-piekło Chałwowo czekoladowe ciasto Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane