jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Odchudzona szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nawet jeśli uważamy na dietę i cukier możemy pozwolić sobie na kawałek ciasta do popołudniowej kawy. Wystarczy trochę pokombinować z tradycyjnym przepisem na ulubione ciasto i gotowe.

Odchudzona szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odchudzona szarlotka

CIASTO ORKISZOWE

  • 550 gram mąki jasnej orkiszowej,
  • ¾ szklanki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 250 gram margaryny,
  • 50 gram masła,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

DODATKOWO:

  • Cynamon do posypania jabłek,
  • Jabłka (ilość według uznania),
  • Kasza manna do posypania,
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Odchudzona szarlotka

ETAP 1

Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Najpierw całość siekamy nożem, a potem zagniatamy na jednolite ciasto.

ETAP 2

Odchudzona szarlotka
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części

Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną, nieco większą częścią wykładamy dno i boki blaszki.

ETAP 3

Odchudzona szarlotka
Wyłożone ciasto nakłuwamy i posypujemy kaszką

Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą.

ETAP 4

Odchudzona szarlotka
na ciasto wykładamy warstwę jabłek

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe owoce wykładamy na ciasto kruche. Wierzch obficie posypujemy cynamonem.

ETAP 5

Odchudzona szarlotka
Na jabłka ścieramy drugą część ciasta kruchego

Całość przykrywamy startą na tarce drugą częścią ciasta.

Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45- 50 minut w 180°C.

Po wyjęciu studzimy ją i podajemy.