Odkryj moc letnich smaków wraz z syropami Łowicz!

Lato to czas, gdy możemy eksperymentować podczas przygotowywania świeżych i orzeźwiających napojów, drinków i sorbetów. Wraz z marką Łowicz pozwól przenieść się do świata nieoczywistych połączeń smakowych, w których występuje m.in. soczysty grejpfrut czy słodka mirabelka.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Odkryj moc letnich smaków wraz z syropami Łowicz!
Wakacje w pełnej krasie, a wraz z nimi słońce i wysokie temperatury, na które czekamy cały rok. Podczas wyjazdów należy pamiętać, aby dobrze zabezpieczyć się przed promieniami słonecznymi, wybierając odpowiednie kremy, kapelusz czy okulary przeciwsłoneczne.

Podczas upałów należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Dla wszystkich tych, którzy pragną orzeźwienia i rześkości o wyjątkowym smaku, marka Łowicz przygotowała wyjątkowo apetyczną propozycję.

Niespotykane dotychczas połączenie grejpfruta z pomelo w nowym syropie Łowicz to nie tylko propozycja na klasyczną "wodę z sokiem". Wypróbuj go w różnego rodzaju drinkach (nie tylko bezalkoholowych!), dodaj do sorbetów, lodów lub smoothie. Mocne orzeźwienie gwarantowane!

Koktajl grejpfrutowo-bananowy
fot. materiały prasowe

KOKTAJL GREJPFRUTOWO-BANANOWY

Składniki na 5 porcji

• 3 czerwone grejpfruty
• 3 banany
• 1 szklanka truskawek
• 5 łyżek syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 1 łyżka soku z cytryny
• skórka otarta z 1 limonki
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
 
Grejpfruty obierz ze skórki (pozbądź się również jej białej części, tzw. albedo), włóż do wysokiego naczynia i zmiksuj. Dodaj pokrojone truskawki oraz obrane banany; wlej syrop, dodaj sok z cytryny, jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Koktajl podawaj schłodzony - pięknie będzie się prezentował udekorowany listkami mięty.

Panna cotta z owocowym kawiorem o smaku rabarbaru i mirabelki
fot. materiały prasowe
 
ORZEŹWIAJĄCA PANNA COTTA Z OWOCOWYM KAWIOREM O SMAKU RABARBARU I MIRABELKI

Składniki na 2 porcje

Panna cotta:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki ciepłej wody
Owocowy kawior:
  • 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
  • 3-4 g agaru
  • 1/2 szklanki oleju
Śmietankę dobrze podgrzej w garnku, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Do gorącej śmietanki dodaj syrop oraz żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach ciepłej wody - całość dokładnie wymieszaj i przelej do naczyń, w których będziesz podawać panna cottę. Po wystudzeniu, wstaw naczynia do lodówki, aby przygotowana masa stężała.

W tym czasie wstaw olej do lodówki (musi być mocno schłodzony). Szklankę z olejem możesz równie dobrze włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Syrop wymieszaj z agarem i mocno podgrzej. Gorący płyn wciągnij do zakraplacza i po kropelce wypuszczaj do zimnego oleju.

Gdy kulki zastygną, odcedź je na sitku i przepłucz zimną wodą (w ten sposób pozbędziesz się resztek oleju). Gotowy kawior wyłóż na stężałą panna cottę; przed podaniem udekoruj deser gałązką mięty lub melisy.

Cytrynowo-limonkowe szaleństwo
fot. materiały prasowe
 
CYTRYNOWO-LIMONKOWE SZALEŃSTWO

Składniki 2 porcje
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1/2 szklanki kruszonego lodu
  • 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
  • kilka cienkich plastrów cytryny i limonki
  • mięta
Na dno szklanek wysyp kruszony lód. Dodaj miętę oraz plastry cytryny i limonki. Wlej po 2 łyżki syropu na dno szklanek, następnie wlej do każdej z nich sok ananasowy. Uzupełnij szklanki wodą gazowaną, a na koniec udekoruj startą skórką z limonki.

Porada: wystarczy, że zamienisz sok ananasowy na schłodzone Prosecco, a otrzymasz idealny, lekki i orzeźwiający napój na wieczorne spotkanie ze znajomymi.