Odkryj pełnię smaku Wielkanocy i zaserwuj Kurczaka Zagrodowego!

Tradycyjne, polskie potrawy obfitujące w jajka i drób to charakterystyczne symbole Wielkanocy. Pieczony kurczak z dodatkiem warzyw to wyjątkowa propozycja na święta! Przekonaj się,że Kurczak Zagrodowy sprawdzi się do tego idealnie!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Odkryj pełnię smaku Wielkanocy i zaserwuj Kurczaka Zagrodowego!
fot. Fotolia
Święta Wielkiej Nocy to czas radości i wiosennego przebudzenia. Do swojego menu coraz częściej i chętniej wprowadzamy sałatki na bazie świeżych owoców i warzyw. Ciekawie komponują się z lekkim i delikatnym w smaku drobiem.

Kurczak Zagrodowy w połączeniu z aromatycznymi ziołami i nowalijkami zainspiruje niebanalnym smakiem na święta. Idealnie wkomponuje się w klimat Wielkanocy, a upieczony w całości nabierze wykwintnego charakteru.

Pieczony Kurczak Zagrodowy z wiosennymi warzywami
 
Składniki:
  • 1 cały Kurczak Zagrodowy ok. 1,6 kg
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  •  sól
  •  olej
  •  2 główki czosnku
  •  1 cytryna
 
Dodatki:
  •   500 g zielonej fasolki szparagowej
  •   2 pęczki rzodkiewki
  •   1 kg ziemniaków
  •    mix sałat
  •    ogórek
  •    pomidorki koktajlowe
  •    tarty parmezan
  •    miód
  •    płatki chili
  •    sól, czarny pieprz
  •    oliwa
Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami
Zdjęcie: Materiały prasowe
 
Przygotowanie:
  • Przekładamy kurczaka do dużej miski. Miażdżymy w moździerzu wszystkie przyprawy. Dodajemy sól, olej oraz cytrynę.
  • Mieszamy dokładnie i nacieramy kurczaka marynatą. Miskę z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
  • Wyjmujemy kurczaka z lodówki , przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1 godzinę i 50 minut.
  • Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w ćwiartki i przekładamy na blaszkę wraz z kurczakiem.
  •  Rzodkiewki kroimy na pół i podsmażamy na patelni z olejem. Przyprawiamy i dolewamy miód.
  •  Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Miks sałat przekładamy do miski i dekorujemy ogórkiem, połówkami pomidorków i startym parmezanem.
 
Smacznego!