Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Odrywana drożdżówka z pigwowcem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Drożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca.

Odrywana drożdżówka z pigwowcem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Odrywana drożdżówka z pigwowcem

 

Sposób przygotowania:

Odrywana drożdżówka z pigwowcem

ETAP 1:

Odrywana drożdżówka z pigwowcem
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Masło rozpuścić i odlać 4 łyżki, które doprawić cynamonem.
Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka z jajkami i jogurtem oraz spieniony zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówki (11x24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.

ETAP 2:

Odrywana drożdżówka z pigwowcem
Kwadrat rozwałkowanego ciasta posmarować konfiturą i przeciąć na pół.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół.

ETAP 3:

Odrywana drożdżówka z pigwowcem
Ciasto złożyć zamykając konfiturę do środka.

Każdy pasek złożyć wzdłuż na pół, zamykając konfiturę w środku ciasta.

ETAP 4:

Odrywana drożdżówka z pigwowcem
Pokrojone ciasto posmarować odlanym masłem z cynamonem.

Pociąć na cztery części i posmarować wierzch masłem z cynamonem.

ETAP 5:

Odrywana drożdżówka z pigwowcem

Kawałki ciasta sklejać do siebie i wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem. Piec przez ok 30 min w 180*C. Smacznego :)