Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Odważna pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Odważna wersja pizzy, bo z rybką. Rodzaj eksperymentu, który okazał się pyszny. Polecam, kiedy znudziła wam się już standardowa wersja pizzy

Odważna pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odważna pizza

 

  • 30 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, papryka w proszku,czosnek w proszku, wegeta, oregano
  • puszka szprotek w oleju
  • 3/4 szkl pokrojonej w kostkę marynowanej papryki
  • 3/4 szkl pokrojonych marynowanym pieczarek
  • 250 g pieczarek zwykłych
  • kostka żółtego sera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl i jedna łyżeczka oleju
  • cebula
  • 3/4 szkl mleka
  • 3 szkl mąki
  • jajko

Sposób przygotowania:

Odważna pizza
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier, łyżeczkę soli i odrobinę mąki. Odstawiamy na ok 20 min do spienienia. Potem dodajemy resztę mąki, pół szklanki oleju, wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Pieczarki obieramy, kroimy i smażymy z przyprawami oprócz oregano. Następnie rozwałkowujemy na kształt pizzy. Koncentrat mieszamy z przyprawami i łyżeczką oleju, rozprowadzamy po pizzy. Wstawiamy ciasto na 15 min do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, wyciągamy i układamy na nim pieczarki smażone i marynowane, paprykę, odsączone i rozdrobnione szprotki. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
Odważna pizza
Ciasto rozwałkowujemy lub rozciągamy palcami
Odważna pizza
Kroimy marynowaną paprykę i marynowane pieczarki
Odważna pizza
Układamy wszystkie składniki, oprócz sera na pizzy
Odważna pizza
Serem posypujemy pizzę pod koniec pieczenia